Sk艂adniki:
Kilka ziemniakow, por (w oryginalnym przepisie jest andajvie - rodzaj grubolisciastej salaty, ale podejrzewam, ze w Polsce tego nie ma), ser, cytryna, czosnek, pieczarki/tofu/mieso - do wyboru, mleko, galka muszkatolowa, musztarda, sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy mleko, musztarde, galke muszkatolowa, pieprz i sol,tak aby powstalo puree. Por kroimy na kwaleczki, sparzamy wrzatkiem.
Pieczarki/tofu/mieso kroimy na kawaleczki i podsmazamy. Do ziemniakow dodajemy sparzonego pora i pieczarki (badz tofu lub kawaleczki miesa), mieszamy trzymajac garnek na malym ogniu. Dodajemy sok z cytryny, czosnek, starty ser. Jeszcze przez chwile mieszamy na wolnym ogniu.
Uwagi:
Stampot to narodowa potrawa Holendrow, znakomita w zimowe wieczory. Prosta, sycaca i tania.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | akara |