Stampot - Przepis

Przepis kulinarny

Sk艂adniki:

Kilka ziemniakow, por (w oryginalnym przepisie jest andajvie - rodzaj grubolisciastej salaty, ale podejrzewam, ze w Polsce tego nie ma), ser, cytryna, czosnek, pieczarki/tofu/mieso - do wyboru, mleko, galka muszkatolowa, musztarda, sol, pieprz.

Jak przyrz膮dzi膰?

Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy mleko, musztarde, galke muszkatolowa, pieprz i sol,tak aby powstalo puree. Por kroimy na kwaleczki, sparzamy wrzatkiem.

Pieczarki/tofu/mieso kroimy na kawaleczki i podsmazamy. Do ziemniakow dodajemy sparzonego pora i pieczarki (badz tofu lub kawaleczki miesa), mieszamy trzymajac garnek na malym ogniu. Dodajemy sok z cytryny, czosnek, starty ser. Jeszcze przez chwile mieszamy na wolnym ogniu.

Uwagi:

Stampot to narodowa potrawa Holendrow, znakomita w zimowe wieczory. Prosta, sycaca i tania.

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaDania g艂贸wne
Czas przygotowania45 min.
Trudno艣膰prosty
Autorakara

Stampot: Podobne przepisy

Powi膮zane Tematy