Sk艂adniki:
- 2 duze, pokrojone na cienkie kotleciki i rozbite piersi z kurczaka lub 3/4 kg cienko pokrojonych i rozbitych kotlecikow cielecych lub 3/4 kg cienko pokrojonych i rozbitych poledwiczek wieprzowych,
- olej,
- maka,
- 1/2 kostki masla,
- 1/2-3/4 szklanki wina Marshala lub jakiegokolwiek bialego wytrawnego wina (ja zawsze uzywam jakiekolwiek wytrawnego wina, ale przepis oryginalny byl z Marshala),
- 30 dag pieczarek (niekoniecznie) lub jakies aromatyczne ziola,
- sol i pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pieczarki umyc i pokroic na grube kawalki, podsmazyc na 1-2 lyzek malsla BEZ PRZYKRYCIA, NA SREDNIM OGNIU AZ CALA WODA WYPARUJE I LEKKO SIE ZRUMIENIA. Zrobione w ten sposob sa najsmaczniejsze. Lekko posolic i popieprzyc.Mieso pokroic na male kotleciki i bardzo cienko rozbic. Posolic i ewentualnie popieprzyc, obtaczac w mace i smazyc na oleju (dolewajac w razie potrzeby) partiami, rumieniac lekko z obu stron i przekladajac na talerz. Smazyc na duzym ogniu, nie dopuszczjac jednak do spalenia obsypujacej sie maki. Po przesmazeniu calej porcji wlac do patelni wino (caly czas na duzym ogniu) i dokladnie mieszajac wyskrobac i rozpuscie w winie wszystkie przywartosci). Dodac maslo, rozpuscic. Wlozyc miesko i podsmazone pieczarki lub ziola. Mozna dolac troche wody. Dusic pod przykryciem ok 10-20 minut w zaleznosci od rodzaju miesa i stopnia usmazenia. Podawac z fantazja i bialym winem. Za kazdym nastepnym razem robic nieco inaczej, tzn. zmieniajac dodatki (pieczarki, swieze ziola lub tylko jedno aromatyczne ziele, kapary, oliwki itp.).
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | gotujaca i eksperymentujaca |