Składniki:
- mleko,
- woda,
- jajko i mąka - na naleśniki - na ok 15-18 szt.,
- ok. 9-10 cienkich parówek,
- mały słoik ogórków marynowanych,
- kostka żółtego sera w plasterkach (ok 15-20 dkg).
Jak przyrządzić?
Usmażyć naleśniki, ser pokroić w plasterki, ogórki na cztery cząstki. Parówki obrać z folii i ponacinać wzdłuż (ale nie do końca). Na ciepłych naleśnikach układać plasterek sera, na nim parówkę. W każdej parówce umieścić cząstkę ogórka. Zwinąć w rulon i przekroić na pół. Ustawiać obok siebie, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym (rozciętym końcem do góry). Na wierzch ułożyć pozostałe plasterki sera. Wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać ok 45 minut w temp. 180-200C.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne, itp...
Jak podawać?
Doskonała odmiana krokietów ;)
Uwagi:
Można posypac parmezanem. Bardzo dobrze komponują się z czerwonym, dość pikantnym barszczykiem. Ilość parówek i naleśników zależy od wielkości naczynia, w którym mają być zapiekane.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | dużo |
Autor | KOCICA |