Sk艂adniki:
- 1,5 kg schabu bez kosci w jednym kawalku (ladnego),
- 2,5 duzej cebuli,
- p贸l szklanki bialego wytrawnego wina,
- pieprz czarny mielony,
- s贸l,
- listek laurowy,
- olej do smazenia (p贸l szklanki).
Jak przyrz膮dzi膰?
Mieso umyc osuszyc papierowym recznikiem pousuwac tluszczyk.
Cebule pokroic w duza kostke.
Do szerokiego i wysokiego garnka wlac olej i obsmazyc mieso za wszystkich stron-wyjac i odlozyc na talerz.
Do tego samego oleju dodac cebule, s贸l, pieprz, listek i podsmazyc (cebula nie moze byc rumiana) dodac wino i poczekac za wyparuje alkohol, ogien ma byc zmniejszony aby nie przypalic cebulki, dodac wode.
Gdy ta sie zagotuje zdjac z ognia i zmiksowac dokladnie.
do sosu dodac mieso i wlac wody (jesli brakuje) tak aby bylo jej do polowy miesa.
Przykryc i dusic ok 1-1,5 godz na wolnym ogniu gdy mieso bedzie gotowe wyjac je na talerz i zostawic do ostudzenia.
Sos w garnku ma miec konsystencje gestej smietany(jesli jej nie ma pozostawic na ogniu mieszajac)mieso podawac krojone w cienkie plasterki polane sosikiem.
Uwagi:
Schabik podawac na zimno z frytkami. Warto tez sprobowac na cieplo.
Mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce 5 dni. Pokrojone cieniutko dodawac do kanapek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | noa |