Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowa typ 450),
6-8 żółtek,
1,5-2 paczuszki drożdży francuskich,
0,5 szkl. cukru,
1 masło roślinne,
1 szkl. mleka,
sól.
Farsz:
ok. 50-60 dag mięsa mielonego gotowanego (np. z rosołu) wymieszanego z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli (1-2 cebule), pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę soli. Z drożdży zrobić rozczyn (drożdże, trochę mleka, cukru i mąki) i pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć składniki, zagnieść z nich ciasto, na koniec dodać po trochu rozpuszczone masło. Dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować placki grubości ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty, nakładać nadzienie. Zwinąć paszteciki, ułożyć na blasze i poczekać, aż wyrosną. Przed włożeniem do piecyka można posmarować żółtkiem, białkiem lub mlekiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min, aż będą ciemnozłote.
Jak podawać?
Można podawać z czystym barszczem czerwonym. Ja zjadam je zamiast np. kanapek. Dobre są na zimno, ale przed podaniem pożna je podgrzać w piecyku (wtedy są smaczniejsze).
Uwagi:
Jest to przepis od mojej teściowej, której niestety już nie ma wśród nas. Była kochana, a paszteciki robiła najlepsze pod słońcem.Do nadziewania pasztecików zamiast mięsa może być kapusta z grzybami, dżem, ser, owoce itp.Ciasto jest słodkawe i nie każdemu może odpowiadać połączenie z wytrawnym nadzieniem (ja za takim przepadam). Dlatego można zmniejszyć ilość cukru.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Eowina |