Składniki:
Piersi kurczaka 6 szt.,
plastry szynki 20 dag,
cebula 3 szt.,
przecier pomidorowy Pudliszki 1 słoik,
białe lub czerwone wino pół szklanki,
ser żółty 50 dag,
śmietana 12% duży pojemnik,
przyprawy,
mąka,
bazylia 100 g.
Jak przyrządzić?
Piersi przyprawione obtoczyć w mące i opiec na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na piersiach ułożyć szynkę. Cebule pokroić w krążki i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, wino i trzy łyżeczki bazylii. Piersi zalać otrzymanym wywarem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć ze śmietaną, zalać danie w naczyniu żaroodpornym i posypać resztą bazylii. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 20 min (aż do ścięcia się sera i śmietany).
Potrzebne przybory:
patelnia,naczynie żaroodporne,tarka, miseczka, nóż, deska
Jak podawać?
Z ryżem, warzywami na talerzu albo jak się chce.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | jola |