Składniki:
4 kg małych ogórków,
1,5 szkl. octu,
3/4 kg cukru,
6 łyżek oleju,
0,5 paczki przyprawy chili,
1 paczka papryki słodkiej,
2 całe główki czosnku, 4 łyżki soli.
Jak przyrządzić?
Nieobrane małe ogórki pokroić na kawałeczki ok. 2 cm. Zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 3 godziny. Potem zlać z nich wodę. Następnie wszystkie składniki oprócz czosnku rozpuścić na gazie. Czasami przemieszać. Powstały sos wystudzić. Dodać do niego wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wszystko razem wymieszać i wlać do ogórków. Ogórki z sosem odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu ogórki włożyć do słoiczków i zalać pozostałym sosem. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.
Uwagi:
Uwaga! Tak przyrządzone ogórki są bardzo pikantne Polecam osobom, które lubią "szatańskie" potrawy. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Autor | aga |