Składniki:
1 pęczek botwinki (koniecznie z małymi buraczkami), 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek koperku, 8 rzodkiewek, 1 ogórek świeży, 3-5 ząbków czosnku (jak kto lubi), 2 duże lub 4 małe kefiry (ja preferuję firmy Krasnystaw, bo gęste i nie są kwaśne), jajka na twardo, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
W garnku gotujemy 1,5 szklanki osolonej wody - do wrzątku wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę (ok. 0,5 cm) buraczki i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż troszkę zmiękną. Dorzucamy botwinkę posiekaną drobno. Gotujemy dalej ok. 5 min, aż botwinka i buraczki będą miekkie (ale nie przegotowane!). W razie potrzeby można podlać jeszcze 1/2 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia i dopiero jak całość będzie schłodzona, dodajemy pozostałe składniki w takiej oto kolejności: posiekany koperek i szczypiorek,pokrojone w drobną kostkę ogórek i rzodkiewki,wyciśnięte przez praskę (wyciskarkę) ząbki czosnku.Mieszamy i dodajemy kefiry,doprawiamy wg uznania pieprzem i solą.Tak przygotowaną mieszankę chłodnikową odstawiamy do lodówki na godzinę... a w tym czasie gotujemy jajka. Voila :) Bon appetit!
Jak podawać?
Gotowy chłodnik wlewamy do miseczek i dodajemy do każdej z nich połówkę jajka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-8 |
Autor | Karo-Khangoorek |