Chłodnik (autor Karo-Khangoorek)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 pęczek botwinki (koniecznie z małymi buraczkami), 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek koperku, 8 rzodkiewek, 1 ogórek świeży, 3-5 ząbków czosnku (jak kto lubi), 2 duże lub 4 małe kefiry (ja preferuję firmy Krasnystaw, bo gęste i nie są kwaśne), jajka na twardo, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

W garnku gotujemy 1,5 szklanki osolonej wody - do wrzątku wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę (ok. 0,5 cm) buraczki i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż troszkę zmiękną. Dorzucamy botwinkę posiekaną drobno. Gotujemy dalej ok. 5 min, aż botwinka i buraczki będą miekkie (ale nie przegotowane!). W razie potrzeby można podlać jeszcze 1/2 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia i dopiero jak całość będzie schłodzona, dodajemy pozostałe składniki w takiej oto kolejności: posiekany koperek i szczypiorek,pokrojone w drobną kostkę ogórek i rzodkiewki,wyciśnięte przez praskę (wyciskarkę) ząbki czosnku.Mieszamy i dodajemy kefiry,doprawiamy wg uznania pieprzem i solą.Tak przygotowaną mieszankę chłodnikową odstawiamy do lodówki na godzinę... a w tym czasie gotujemy jajka. Voila :) Bon appetit!

Jak podawać?

Gotowy chłodnik wlewamy do miseczek i dodajemy do każdej z nich połówkę jajka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-8
AutorKaro-Khangoorek

Chłodnik (autor Karo-Khangoorek): Podobne przepisy

Chłodnik (autor Karo-Khangoorek): wypróbuj również

Powiązane Tematy