Składniki:
- 1 kg pomidorów podłóżnych /śliwkowych/,
- 1 duża cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 50 g oliwy z oliwek,
- 2-3 dkg masła,
- vegeta.
Jak przyrządzić?
Pomidory umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, podobnie cebulę oraz czosnek, tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy oliwą, wkładamy masło i wegetę /łeżka stołowa/, gotować około 0,5 godz., następnie miksujemy i przecieramy przez sito. Po podgrzaniu podajemy w filiżance z koperkiem lub natką lub łyżką gęstej śmietany.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, sito, łyżka oraz kuchnia.
Jak podawać?
Podawać w filiżankach, zielony koper, natka, gęsta śmietana ewentualnie mozarella.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | wojtek |