Składniki:
- 4 szklanki maki,
- kostka masła,
- 4 zółtka,
- łyżka cukru,
- łyżeczka proszku do piecznia,
- pojemnik smietany kwasnej,
- gotowy przecier jabłkowy,
- 5 dk rodzynek,
- troszke skórki pomaranczowej,
- cynamon do smaku,
- lody smietankowe,
- śmietana 30-procentowa,
- polewa najlepiej wisniowa lub czekoladowa,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
Z podanych skladników zagniesc ciasto kruche, dac na godzine do lodówki.
W garnuszku podgrzac przecier jabłowy ze słoika, dodac do smaku troche cukru pudru, cynamon, rodzynki i skorke pomaranczowa.
Ciasto rozwałkowac, połowe dac do blachy na dno, nakłuc widelcem i chwile podpiec (ok. 10 minut). Wyjac, rozłozyc na tym mase jabłkowa i przykryc druga partia rozwałkowanego ciasta.
Piec w goracym piekarniku (ok. 180 stopni) ok. 45 minut
Smietane 30-procentowa ubic z cukrem pudrem.
Szarlotke podaje sie na goraco udekorowana bita smietana i obok kadziemy gałke lodów. Polewamy całosc polewa czekoladowa lub wisniowa.
Potrzebne przybory:
Tortownica srednia, mikser, miska do wyrobienia ciasta i do bicia smietany, rondelek na duszenie jabłek.
Jak podawać?
Koniecznie na gorąco.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | ewa |