Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyzek cukru,
- 5 łyzek mąki tortowej.
Krem:
- 1 kompot z jabłek /lub ugotować ok. 1 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek w litrze wody i 4 łyżkami cukru/,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 galarekitki cytrynowe.
Polewa:
- 1 kostka masła,
- 1 /czubata/ szklanka cukru,
- 20 dkg wiórków kokosowych,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
1/ Z podanych składników wyrobic ciasto na biszkopt i upiec /ja zwykle robie go dzień wcześniej/.
2/ Krem: na wodzie z jabłek lub soku z kompotu ugotować budyń, nastepnie wsypac galaretki. Wymieszć i wystudzić.
3/ Na upieczony biszkopt wylac trochę kremu, następnie wylożyc jabłka z kompotu i na nie wylać resztę kremu.
4/ Polewa: rozpuścic masło z cukrem, wsypać kokos i usmażyc na "złoty" kolor. W szklance roztrzepac jajko i wlac do usmażonego kokosu. Chwile przesmażyc i położyc na wierzch ciasta.
Jak podawać?
Z pyszna kawa lub herbatą.
Uwagi:
Ja pieke to ciasto w blaszce prostokątnej /37 x26, ale moze być trochę wieksza/.
Ciastko jest naprawde szybkie i pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Doris |