Składniki:
- 20 główek czosnku,
- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),
- 125g cukru,
- 2 łyżki soli,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie.Zalewa:Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.
Uwagi:
Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami. Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Pszczółka |