Cięlecina z bazylią i czosnkiem
MARICRUZ • dawno temuKurczak nie musi być jedynym mięsem, pojawiającym się na twoim stole. Zapowiedzieli się goście? A może masz ochotę zaserwować samej sobie coś naprawdę delikatnego, pysznego, a w dodatku aromatycznego? Cielęcina z bazylią i czosnkiem z pewnością spełni to pragnienie! Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki, których potrzebujesz:
- 1 kg cielęciny,
- świeża bazylia,
- czosnek (4 ząbki),
- pół szklanki białego wina,
- przyprawa do potraw,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek,
- warzywa do ozdoby (np. pół pomidora, czarne i zielone oliwki).
Jak to wykonać?
Krok 1: Mięso umyj dokładnie, osusz i ponacinaj w kilku- lub kilkunastu miejscach.
Krok 2: Poszatkuj drobno ząbki czosnku i włóż jego cząstki w nacięte wcześniej mięso.
Krok 3: Opłucz bazylię i poszatkuj ją.
Krok 4: Do 3 łyżek oliwy dodaj przyprawy — poszatkowaną bazylię, czosnek granulowany, przyprawę do potraw (uniwersalną), ewentualnie inne — do smaku.
Krok 5: Tak przygotowaną oliwą zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Krok 6: Po wyjęciu mięsa z lodówki, ułóż je w żaroodporym, natłuszczonym naczyniu.
Krok 7: Piecz cielęcinę przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 8: Po tym czasie polej pieczeń winem i ponownie wstaw ją do piekarnika — powinna piec się jeszcze pół godziny.
Krok 9: Cielęcinę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidora, oliwkami i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze