Składniki:
- ryz (najlepiej paraboiled),
- cytryna,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- tymianek,
- bazylia,
- curry.
Jak przyrządzić?
Ryz pluczemy i ewentualnie przebieramy (mozna wrzucic z torebek jak ktos jest bardzo leniwy :))
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, tak by delikatnie przykryl dno. Na to wrzucamy ryz. Prazymy przez jakies 2 minuty (wazne jest aby go nie spalic) - zapewni nam to ze ryz nie bedzie sie nam kleil. Podlewamy ryz woda (wody 2 razy wiecej niz ryzu), dusimy ryz dodajac po kolei soli (vegety), pieprzu, odrobine tymiankui bazylii. Ja dodaje odrobine curry dla uzyskania ladnego kolory i aromatu. Gdy woda sie wygotuje, dusimy jescze troche podlewajac sokiem z cytryny. Gdy ryz jest miekki, rozkladamy na talerze.
Potrzebne przybory:
Patelnia, lyzka do mieszania :)
Jak podawać?
Znakomite uzupelnienie do wszelkich mies, drobiu i chinszczyzny, ladnie sie prezentuje, szczegolnie jak uklepiemy ryz w malej miseczce, wylozymy na talerz i ozdobimy plasterkiem cytryny i odrobina sosu chili.
Uwagi:
Zamiast soli można wrzucic "rosolek", chociaz lepiej jest podlac wywarem z warzyw lub rosolem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sailor |