Składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- 5 dag cukru,
- 3 dag masła,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- paczka drożdży instant (albo 2,5 dag świeżych),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- mąka do podsypania przy wałkowaniu.
Nadzienie:
- 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich,
- łyżka skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 5 dag śmietany (18-22%),
- 1 jajko do posmarowania,
- cukier waniliowy do posypania.
Jak przyrządzić?
Ze świeżych drożdży sporządzić rozczyn mieszając je z niecałą łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże (jeśli używamy instant) wymieszać. Dodać jajko, ciepłe masło, mleko i rozczyn (jeśli używamy świeżych drożdży), wyrobić łyżką. Odstawić, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki sparzyć na sitku. Wymieszać składniki nadzienia. Na stolnicę wysypać nieco mąki, powtórnie wyrobić wyrośnięte ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Na każdym placuszku rozsmarować nadzienie zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Sławek |