Składniki:
- makaron spaghetti (paczka),
- 1 papryczka chilli czerwona świeża (jak ktoś nie ma to może po prostu w trakcie gotowania dodac chilli w proszku),
- oliwki czarne drylowane (około 10),
- mrożone krewetki,
- łyżka masła,
- śmietanka uht 18% - 250 ml,
- mąka,
- sól i pieprz,
- parmezan.
Jak przyrządzić?
1. Na patelnię, na rozgrzane masełko wrzucamy krewetki (ja kupuję mrożone koktajlowe lub głębokowodne) czekamy aż staną się miękkie. UWAGA! NIE SMAŻYMY!!2. chilli myjemy i kroimy w paseczki. dodajemy do miękkich krewetek, mieszamy.3. oliwki kroimy "w krążki" i dodajemy, mieszamy.4. w tym czasie wstawiamy makaron.5. na patelnię wlewamy całą śmietankę i mieszamy.6. dodajemy łyżkę mąki żeby zagęścić sos - mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Sos zagęszczamy wg własnego uznania (możemy dodać więcej mąki), a gdy przypadkiem zrobi się zbyt gęsty to można go rozrzedzić gorącą wodą. Oczywiście solimy i pieprzymy do smaku.7. ugotowany makaron - al dente oczywiście wykładamy na talerze.8. teraz tylko sos, parmezan, listek bazylii do przystrojenia.9. SMACZNEGO!!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Margolcia |