Składniki:
- pieczarki,
- ser zolty,
- czosnek,
- mleko,
- cebula,
- oliwa,
- przyprawy,
- kajzerki.
Jak przyrządzić?
Bułki kajzerki –około 10 szt. lub inne przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
Pieczarki – pół kilograma pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, lub wrzucić do robota kuchennego i wraz z drobno pokrojoną cebulką-2 małe sztuki, przyprawami- czosnkiem, solą i vegetą oraz czosnkiem: 1-2 ząbki rozmiażdżone poddusić. Do tego dodać rozdrobniony z odrobiną mleka miąższ z bułki-wyciśnięty i wymieszać z żółtym serem-około 40 dkg startym na grubej tarce. Taką mieszaniną napełniać połówki bułki i zapiekać.
Potrzebne przybory:
Patelnia, piekarnik.
Jak podawać?
Mozna np. umiescic na stole na podgrzewaczu jak go mamy, wten sposob grzanki nie ostygną szybko.
Uwagi:
Znalazlam ten przepis w jednym z serwisow, wart polecenia, dlatego zamieszczam go tutaj.
Powstaly po pieczarkach sok wymieszany z oliwa nie nalezy odlewac. Zostanie on wchloniety przez ser i miąższ bułek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nikka |