Składniki:
- 6 szkl. mąki,
- pół szkl. cukru pudru,
- 1 kostka margaryny mlecznej,
- kubek duży śmietany 18%,
- kostka drożdży (10dkg),
- aromat do ciasta,
- marmolada,
- cukier puder do posypania rogalików.
Jak przyrządzić?
Drożdże wrzucić do kubeczka ze smietaną wymieszć do rozpuszczenia się drożdży. Następnie makę. Cukier i margarynę wymieszać, dodać do tego śmietanę z rozpuszczonymi drożdżami, a na końcu dodajemy aromat. Czekamy 20 minut, żeby nam ciasto urosło. Wałkujemy ciasto w kształcie koła i kroimy w trójkąty. Trójkąty nadziewamy marmoladą i zwijamy. Wstawiamy rogaliki do ciepłego piekarnika 160C. i pieczemy 20 minut. SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek.
Jak podawać?
Posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 46 rogalików |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | GRAŻKA |