Składniki:
- makaron (najlepsze wstążki zielone),
- puszka pomidorów w kawałkach,
- puszka białej fasolki,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- brokuły (paczka mrożonych lub bukiecik świeżych),
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli,
- parmezan do posypania (lub inny ser starty na tarce).
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulę i czosnek. Smażymy na oliwie z oliwek dodajemy ostrą paprykę mieszamy. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki i pomidory - przyprawiamy do smaku, dusimy pod przykryciem ok.10min.Gotujemy makaron pod koniec gtowania wrzucamy do makaronu brokuły i gtujemy(ok.5minut). Uważamy żeby sie nie rozgotowały i zachowały swoją chrupkość. Odcedzamy makaron, nakładamy na talerze, polewamy sosem warzywnym i posypujemy startym serem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mcdzia |