Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- 4 cytryny,
- 250 ml ketchupu,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 łyżeczka wegety,
- 1 szklanka cukru,
- jajka,
- mąka ziemniaczana.
Jak przyrządzić?
Ze skrzydełek odciąć lotki, pozostałe skrzydełka przeciąć na pół, posolić, popieprzyć, obtoczyć w jajku, a nastepnie w mące i obsmażyc na oleju. Lotki ugotować w wodzie z wegetą. Do wody z lotek dodać sok z cytryn, ketchup, cukier i zalać skrzydełka. Wszystko razem zapiec bądż udusić na wolnym ogniu ok. 40 min.
Jak podawać?
Najlepiej smakują na zimno.
Uwagi:
Przy duszeniu trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dorka |