Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne,
- 2 średnie cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- olej/margaryna,
- sól.
Jak przyrządzić?
W rondelku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (ja lubię na margarynie zamiast oleju - ma wtedy inny smak). Dodać szczyptę soli. Oczywiście mieszamy aby się nie przypaliła. Gdy będzie już miękka i złocista, wycisnąć do niej czosnek, wymieszać. Tuńczyka odsączyć i wrzucić do rondelka. Dusić około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Odpowiednio wcześnie nastawić wodę na makaron, aby wszystko zbiegło się w czasie i było gorące :)
Kiedy uznamy, że w rondelku wszystko już ok-można troszkę dosolić, wrzucamy makaron i mieszamy w sosem albo makaron na talerz a na to dopiero sos-jak kto woli.
Jak podawać?
Podawać na gorąco :) Być przygotowanym na dokładki :)
Uwagi:
Bardzo proste. Szybkie. Mężczyźni prosili o dokładkę :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Stokrotka |