Makaron penne z tuńczykiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu penne,
- 2 średnie cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- olej/margaryna,
- sól.

Jak przyrządzić?

W rondelku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (ja lubię na margarynie zamiast oleju - ma wtedy inny smak). Dodać szczyptę soli. Oczywiście mieszamy aby się nie przypaliła. Gdy będzie już miękka i złocista, wycisnąć do niej czosnek, wymieszać. Tuńczyka odsączyć i wrzucić do rondelka. Dusić około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Odpowiednio wcześnie nastawić wodę na makaron, aby wszystko zbiegło się w czasie i było gorące :)

Kiedy uznamy, że w rondelku wszystko już ok-można troszkę dosolić, wrzucamy makaron i mieszamy w sosem albo makaron na talerz a na to dopiero sos-jak kto woli.

Jak podawać?

Podawać na gorąco :) Być przygotowanym na dokładki :)

Uwagi:

Bardzo proste. Szybkie. Mężczyźni prosili o dokładkę :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt5 zł
AutorStokrotka

Makaron penne z tuńczykiem: Podobne przepisy

Makaron penne z tuńczykiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy