Składniki:
- mała biała kapusta,
- 3 średnie marchewki,
- sól, cukier (1/2 łyżeczki),
- opcjonalnie - ziarna sezamu.
Sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu ryżowego (lub zwykły - też się sprawdza),
- pół łyżeczki oleju sezamowego,
- łyżeczka sosu chili słodkiego,
- pół łyżeczki sosu chili ostrego,
- łyżeczka maggi,
- odrobina przyprawy "5 smaków" lub imbir.
Jak przyrządzić?
Liście kapusty pokroić (!) na kwadraty 2x2 cm, odcinając wcześniej zgrubienia. Marchewkę obrać i pokroićna cienkie plasterki. Kapustę wrzucić do miski i posypać lekko solą, cukrem, przemieszać i zostawić do zmacerowania na kilka chwil. Następnie zmieszać składniki sosu dość intensywnie, dorzucić marchewkę do kapusty, zalać sosem, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Przed podaniem można posypać sezamem.
Potrzebne przybory:
Ta rubryka mnie irytuje :)To, co każdy w kuchni posiadać powinien - miska, nóż, deseczka do krojenia... :)
Jak podawać?
Nie jest konieczne schładzanie surówki, a podaję ją do wiekszości dań typu "chińszczyzna".
Uwagi:
Surówka świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju dań azjatyckich. Jest chrupiąca, pikantna i po prostu pyszna! A jeśli mamy orientalne przyprawy na wyposażeniu kuchni to surówka jest wtedy śmiesznie tania! Polecam!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | LATRAVIATTA |