Składniki:
- 1 kg mąki,
- 200g smalcu,
- 20g drożdży,
- 1/2l mleka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Niewiem dokładnie jak to robią włosi, potrafiłem przetłumaczyć jedynie składniki na ciasto z jakiejś włoskiej strony...Osbiście najpierw roztapiam smalec i czekam aż lekko ostygnie, w tym czasie w małej ilości mleka rozpuszczam drożdże a następnie mieszam wszystko razem (z pozostałym mlekiem i solą) i długo(!) ugniatam. Po LEKKIM wyrosnięciu albo zamrażam, albo odrazu szykuje w następujący sposób:Najpierw rozwałkowywuje (czy jakoś tak się to pisze ;) ) formując placek wielkości talerza o gruości ok.3,4 mm, połowe smaruje przecierem pomidorowym( choć nie trzeba) i nakładam np. mozarelle, oliwki i jakieś przyprawy (można zapiec COKOLWIEK!) i zkładam na pół aby powstał półksięzyc, którego zapiekam w tosterze (mam taki stary z płaskimi płytami), aż ser się nie rozpuści. Podawać póki ciepłe.
Uwagi:
Ciasto można zamrozić aby poczekało na lepsze czasy! polecam zrobić z całego kilograma i potrzymac w zamrażalce na niespodziewany przyjazd znajomych ;). Piadina jest pyszna, tania i do tego w miare syta! Powiedziałbym "Buon appetito" ale powiem Buon Viaggio do sklepu po produkty! ;)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | alsheri |