Składniki:
- 4 udźce kurczaka,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka miodu,
- łyżka oleju,
- łyżka sosu sojowego,
- kieliszek wódki,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne.
Jak przyrządzić?
Z przypraw, oleju, miodu i wódki robimy marynatę. Filetujemy udka i władamy je do marynaty na godzine. Następnie smażymy na patelni w marynacie, a potem dusimy pod pokrywką, podlewając wodą albo białym winem. W sumie nie będzie to trwało dłużej niż 20 minut.
Jak podawać?
Podajemy z borówkami, albo żurawiną i (najlepiej!!!) frytkami ze słodkich ziemniaków.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | ainuszka |