Składniki:
4 steki wołowe, czosnek (ile kto lubi), oliwa z oliwek, 50 dkg masła, 1 szalotka , kieliszek wina białego wytrawnego, 1,5 łyżeczki marynowanego piprzu zielonego, 1 śmietana 18%, sól, pieprz, cukier.
Jak przyrządzić?
Steki umyć, polać oliwa z oliwek, wycisnąć na nie czosnek i pozostawić na 1 godzinę. Następnie otrzepać z czosnku i usmażyć na oliwie jak kto lubi.Sos:Szalotkę posiekać i udusić na rozpuszczonym maśle. Dodać wino, zielony piperz i zredukować o 1/3 czały czas mieszając. Dodać śmietanę, jeżeli jest za kwaśne dodać odrobinę cukru, gotować aż konsystencja będzie przypominała zawiesisty sos mieszając od czasu do czasu.
Jak podawać?
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i zblanszowanymi brokułami i marcheweczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 60 zł |
Autor | ada-76 |