Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!
ISABELLE • dawno temuJakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek! Wyrazisty smak, subtelna konsystencja i świeże przyprawy z pewnością sprawią, że potrawa nabierze nowego wymiaru.
Zielone oliwki pełne słońca
Czarne i zielone oliwki są chyba najbardziej charakterystycznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Oliwki od wieków były wykorzystywane nie tylko do celów spożywczych, ale służyły też jako lekarstwo. W mitologii greckiej początki Aten są nierozerwalnie związane z drzewem oliwnym. To Minerwa (inaczej Atena) bogini wojny i pokoju oraz mądrości, miała podarować Grekom pierwsze drzewko oliwne. Zasadzone przez nią drzewo było źródłem pożywienia, lekarstwem i światłem dla mieszkańców nowego miasta. Podczas prac archeologicznych na Krecie odnaleziono gigantyczne amfory służące do przechowywana oraz przenoszenia oliwy z oliwek. Stąd też wiemy, że w II tysiącleciu p.n.e. oliwa uważana była za produkt drogocenny. W późniejszych czasach była ona eksportowana na szeroką skalę z Grecji do portów zlokalizowanych wokół Morza Śródziemnego, na pokładzie specjalnie do tego celu przystosowanych statków. Wkrótce oliwa z oliwek stała się symbolem władzy oraz dobrobytu. Tyle z historycznych ciekawostek. A zdrowie?
Oliwki dostarczają organizmowi wielu substancji odżywczych – witamin (A, C i E), minerałów (przede wszystkim fosforu, potasu, wapnia i żelaza), błonnika oraz przeciwutleniaczy, w związku z czym są niezbędnym elementem diety dla osób walczących z wolnymi rodnikami. Są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Chociaż oliwki należą do produktów kalorycznych, są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika, wspomagającego pracę układu trawiennego. Dodatkowo, mają wspaniały wpływ na wątrobę. Zielone oliwki cenione są w szczególności za właściwości przeciwbólowe oraz przeciwmigrenowe. Znalazły one także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Poza tym, oliwki są oczywiście jednym z najpopularniejszych składników potraw kuchni śródziemnomorskiej. Mogą być spożywane w postaci surowej oraz jako dodatek do sałatek, surówek oraz licznych dań – makaronów, pizzy oraz farszów. Wspaniale komponują się z mięsem, drobiem oraz serami.
Zielony dip z oliwek
A dziś ciekawy przepis na dip z zielonych oliwek. To oryginalny sos grecki przygotowany z zielonych oliwek i czosnku z dodatkiem świeżych ziół: kolendry i bazylii, stosowany do tradycyjnych potraw greckich. Grzanki wzbogacone oliwkowym sosem uzyskują niezwykły, śródziemnomorski smak i lekki aromat. Może zatem stanowić urozmaicenie do sosów sałatkowych oraz mięsnych.
Składniki:
- 2/3 szklanki mleka,
- świeża bazylia,
- 2 małe ząbki czosnku (zmiażdżone),
- 16 świeżych gałązek kolendry (grubo posiekanej),
- świeżo zmielony biały pieprz,
- ½ szklanki oleju roślinnego,
- 1/3 szklanki słonych zielonych oliwek (grubo posiekanych),
- 1 bagietka (pocięta w małe kawałeczki, które następnie zostaną podgrzane).
Przygotowanie:
Zmiksować mleko, czosnek, kolendrę i bazylię w blenderze. Przelać do miski. Wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie zmiksować oliwki. Po wyjęciu sosu z lodówki dodać oliwki i doprawić pieprzem. Wymieszać dokładnie. Mieszanka musi być gęsta i mieć kremową konsystencję. Gotowym dipem posmarować gorące grzanki i gotowe do zjedzenia! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze