Składniki:
Biszkopt ;> 5 jajek , > niepełna szklanka cukru , > 1 szklanka mąki tortowej , > 1 łyżka zimnej wody , > 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM ;> 1/2 litra mleka , > 1 budyń waniliowy (ugotować budyń i ostudzić ) > 1/2 kostka Kasi, > 1 szklanka cukr pudru . JABŁKA ;> 1.5 kg jabłek (lekko kwaskowe) , > 2 galaretki (najlepsze są pomarańczowe)
Jak przyrządzić?
BISZKOPT ; białka ubić na sztywno z cukrem następnie ododawać po 1 żółtku , wlac wode , delikatnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kwadratowa blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką wylać cisto na plaszkę. Piec w temperaturze 180stopni (piekarnik gazowy )45minut . Jabłka obrać ze skórki pokroić na kawałki i gotować na małym ogniu aż zrobi sie mus dodoać do gorących jabłek galaretki i wymieszac pozostawic do wystygniecia.KREM ; > po ugotowaniu budyniu pozostawić do wystygnięcia . Następnie utrzec masło z cukrem dodoawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Faza końcowa ;> na zimne ciasto wylać zimne jabłka ,posmarowac kremem . Można na wierzch zetrzeć czekolade lub polać polewą czekoladową . Całość włożyć do lodówki.
Uwagi:
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie warstwy się dobrze połączyły.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Becia |