Składniki:
- kurczak,
- butelka piwa,
- czosnek świeży,
- cebula suszona,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka (suszona),
- majeranek,
- szczypta tymianku,
- oliwa z oliwek (może być olej słonecznikowy lub coś innego).
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy - wewnatrz też... Ząbek czosnku należy zdusić w wyciskaczu i natrzeć nim kurczaka od środka,oprócz tego nacieramy go w środku majerankiem...dużo!!majeranek tak jak inne zioła przed użyciem przecieramy w rękach by wzmocnić aromat,w tym momencie przelewamy piwo do kufla,bez obaw mozemy wypić całe...z butelki pod kranem z gorącą wodą usuwamy nalepkę,napełniamy butelkę gorącą wodą(nie wrzątkiem,do wody można dodać ziół,ale niekoniecznie...Teraz najtrudniejsze bierzemy sproszkowaną suszoną cebulę,paprykę,sól,pieprz(oczywiście najlepiej świeżo mielony)odrobinę tymianku i mieszamy, najlepiej w moździeżu, ważne by było wszystko drobno zmielone! można dodać majeranku, byle bez łodyżek... kiedy wszystko będzie dobrze przemieszane dodajemy oliwę z oliwek do przypraw!drobna gramatura przypraw jest o tyle istotna, że teraz musimy wciągnąć to wszystko do strzykawki...(najlepiej nowej... strzykawka od oleju do maszyny do szycia lub innych specyfikach zdecydowanie odpada). Nożem z ostrym czubkem robimy nacięcia w skórze (kurczaka)i wstrzykujemy pod nią przyprawy, około dwóch ząbków czosnku kroimy w plasterki i również nacinając skórę umieszczamy na całej powieżchni ptaszka. Całość nacieramy delikatnie oliwą przypruszamy majerankiem (dlatego do strzykawki niekoniecznie). Kurczaka sadzamy na butelce do oporu. Wstawiamy do piekarnika do temperatury ok. 150-180 stopni. Całość pieczemy w tej temperaturze ok. 50 minut, a na ostatnie 15 podnosimy temperaturę do ok. 200 stopni.Kurczak poinien być spieczony na brąz. Skórka jest chrupiąca tłuszcz wytopiony, całość wspaniale przesiaknięta przyprawami. Wbrew pozorom mięso wcale nie jest wysuszone. Oczywiście butelkę z kurczakiem koniecznie trzeba postawić w formie do ciasta lub brytwannie, żeby cały tłuszcz wyciekł do pojemnika. Można go póżniej dodać do sosu. BUTELKA MUSI BYĆ WYPEŁNIONA WODĄ w przeciwnym razie pęknie... Kurczak ze szkłem to chyba średnia przyjemność.
Potrzebne przybory:
Butelka po piwie, strzykawka, nóż, wyciskacz do czosnku, cierpliwość...
Jak podawać?
Osobiście preferuje ryż gotowany z warzywami jako dodatek do tak przygotowanego kurczaka, aczkolwiek pasują też frytki, ziemniaki, bataty. Raczej odradzam zestawienie z kaszą gryczaną... pasuje cokolwiek średnio. I koniecznie surówka z selera.
Uwagi:
Kurczakowi tak podwinąć skrzydła, żeby nie odstawaly na boki w przeciwnym razie przypalą się. Szyjke można odciąć przed pieczeniem bo raczej i tak się przypali.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | dzwonnik |