Sałatka selerowa - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka selerowa Zobacz 10 zdjęć

Coraz częściej w naszym jadłospisie pojawiają się sałatki, są na czasie i nie sprawiają kłopotów - łatwo je przygotować. Specyficzny smak selera naciowego, połączony ze słodkim ananasem i trochę ostrym smakiem sera stwarza niebanalną kompozycję smakową.

Składniki:

pół opakowania selera naciowego (około 4 łodygi),
pół puszki kukurydzy,
pół puszki ananasa z puszki,
jedno jabłko,
15 dag żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
2 łyżki soku z cytryny.

Jak przyrządzić?

Selera obrać z ciągnących się włókien.

Pokroić na cienkie pół plasterki.

Kukurydzę odcedzić z zalewy.

Ananasa i ser pokroić w słupki.

Jabłko obrać.

Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

Wszystkie składniki wymieszać.

Majonez połączyć ze śmietaną.

Przyprawić solą i pieprzem.

Polać sałatkę.

Przełożyć ją do salaterki.

Udekorować zielonymi listkami selera naciowego, kawałkami jabłka i ananasa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt14 zł

Sałatka selerowa: Podobne przepisy

Sałatka selerowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy