Coraz częściej w naszym jadłospisie pojawiają się sałatki, są na czasie i nie sprawiają kłopotów - łatwo je przygotować. Specyficzny smak selera naciowego, połączony ze słodkim ananasem i trochę ostrym smakiem sera stwarza niebanalną kompozycję smakową.
Składniki:
pół opakowania selera naciowego (około 4 łodygi),
pół puszki kukurydzy,
pół puszki ananasa z puszki,
jedno jabłko,
15 dag żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
2 łyżki soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Selera obrać z ciągnących się włókien.
Pokroić na cienkie pół plasterki.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Ananasa i ser pokroić w słupki.
Jabłko obrać.
Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Wszystkie składniki wymieszać.
Majonez połączyć ze śmietaną.
Przyprawić solą i pieprzem.
Polać sałatkę.
Przełożyć ją do salaterki.
Udekorować zielonymi listkami selera naciowego, kawałkami jabłka i ananasa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |