Sk艂adniki:
- piers z kurczaka - w zaleznosci od apetytu i liczby gosci,
- ok. 1/2 kg winogron - kolorystyka do wyboru,
- wino gronowe - w zaleznosci od indywidualnych upodoban: slodkie, polslodkie, polwytrawne,
- czosnek,
- przyprawa do kurczaka - gotowa lub zrobiona wg uznania,
- cebula,
- olej,
- szklanka rosolu lub kostka rosolowa rozpuszczona w szklace wrzatku.
A do tego:
- ryz - ile kto zje,
- lyzka masla - jak duzo ryzu to moga byc i dwie
przyprawy - oregano, tymianek - co kto lubi.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Kilka drobno poszatkowanych (ewentualnie rozgniecionych)zabkow czosnku mieszamy z przyprawa do kurczaka i olejem, nastepnie wkladamy w przygotowana "marynate" oczyszczone piersi z kurczaka, ktore odstawiamy na kilka godzin (najlepiej do lodowki).2. W trakcie gdy nasz kurczak sie maceruje mozemy zaczac przygotowywanie pozostalych skladnikow i tak: * cebulke obieramy i drobno siekamy - umieszczamy w miseczce * winogrona myjemy, kroimy na pol i oczyszczamy z pestek UWAGA! kilka sztuk zostawcie sobie do dekoracji talerza * otwieramy wino i sprawdzamy czy jest dobre - to najfajnieszy moment gotowania UWAGA! na poczatku degustacji wina odlejmy sobie szklanke - bo tyle potrzebujemy do potrawy.3. Gdy wszystko mamy juz posiekane i sprobowane proponuje wziasc sie do dalszej pracy. Wyciagamy kurczaka z lodowki i podsmazamy go na zloty kolor na oleju. Nastepnie przekladamy go do innego garnka (UWAGA! olej zostaje na patelni!) i podlewamy rosolem i winem, przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmazamy cebulke, wlasciwie to powinna sie tylko zeszklic i dodajemy do naszego miesa, dusimy ok godziny co jakis czas mieszajac i ewentualnie dodajac rosolu i wina - w wypadku gdy za duzo wyparuje.4. W trakcie gdy nasze miesko sie dusi mozemy ugotowac ryz, gdy juz sie ugotuje nalezy go odsaczyc. Na patelni rozpuszczamy maselko, dodajemy do niego przyprawy (oregano, tymianek itp) i ryz. Podsmazamy wszystko.5. Po uplywie godziny do kurczaka dodajemy "wydrylowane" winogrona i dusimy jeszcze ok 15 min.6. Na talerz wykladamy ryz, piers lub jej kawalek - ilosc poszczegolnych skladnikow zalezy od apetytu, polewamy sosem nie zapominajac o winogronach. Calosc dekorujemy swiezymi winogronami. SMACZNEGO!!!
Uwagi:
Do tego dania proponuje podac wino - moze byc to samo co dodane bylo do sosu, tak czy inaczej powinno byc biale!!!Raz jeszcze zycze SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | szamanka |