Jak sprawdzić, czy WINOGRONA mają pestki?

Winogrona są źródłem witamin i minerałów, więc warto po nie sięgać przez cały rok.

Winogrona to źródło potasu, flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz rezweratrolu — przeciwutleniacza chroniącego przed miażdżycą i otyłością. Ten cenny składnik znajdziemy jednak wyłącznie w ciemnych owocach. Winogrona są dostępne przez cały rok, warto więc często po nie sięgać. Uważać powinni jedynie cukrzycy, gdyż mają w sobie dużo cukru.

Winogrona najlepiej przechowywać w lodówce, dzięki czemu dłużej pozostaną świeże. Pół godziny przed jedzeniem należy je wyjąć, by zdołały uwolnić swój aromat. I jeszcze ciekawostka – jeśli chcemy sprawdzić, czy winogrona mają pestki, grono należy poturlać w palcach. Jeśli poczujemy małe ziarenka, nie rezygnujmy z zakupu takiej kiści – pestki są cennym źródłem przeciwutleniaczy i wzmacniają odporność.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! Urządź sobie domowe SPA. Cztery pomysły na piękne włosy i skórę Jak zaoszczędzić na weselu? Jest prosty sposób! EDYTA GÓRNIAK płacze. "Nie wiem jak, ale muszę nagrać płytę" Długotrwały smutek dziecka to znak. Lekceważony powoduje poważną chorobę Jak wybrać dobry jogurt? Istotną cechą jest konsystencja Ukradli URNĘ Z PROCHAMI własnego dziadka! Myśleli, że to narkotyki Jej historia ma zachęcać do przeszczepów. Na swoje serce czekała 7 lat Ukraińcy zdradzili szczegóły pracy z Madonną. "Ujęcia powtarzaliśmy nawet 40 razy" Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Większość osób nieprawidłowo ćwiczy brzuch. Jak zwiększyć efektywność "BRZUSZKÓW"? Pestki - niedoceniany składnik winogron. Dlaczego warto je jeść?