Sk艂adniki:
- 2 platy zeberek (mlodych),
- 250 ml oleju roslinnego,
- sok z dwoch limonek,
- 90 ml miodu,
- 6 zabkow czosnku (zmiazdzony),
- 1 papryczka chili (drobno posiekana),
- 2 lyzki swiezego oregano (drobno posiekany) lub 1 lyzka suchego,
- 1 lyzka czerwonej slodkiej papryki w proszku,
- 1 lyzka wegety,
- 1 lyzeczka soli,
- 1 lyzeczka zmielonego pieprzu czarnego.
Jak przyrz膮dzi膰?
Dokladnie umyc zeberka i ponakluwac widelcem.Wszystkie skladniki bardzo dokladnie zmieszac ze soba, az powstanie jednolity sos. Zeberka wlozyc do brytwanki i zalac sosem. Wstawic do lodowki na noc.Na drugi dzien wstawic brytwanke do piekarnika i piec pod przykryciem az do miekkosci. Gdy juz sa miekkie odkryc i piec jeszcze ok. 15-20min. az sie zarumienia.Dodatki w/g gustu.
Jak podawa膰?
Podawac w/g gustu.
Uwagi:
Ja osobiscie uzywam jednorazowych, aluminiowych blaszek do pieczenia i przykrywam folia aluminiowa.Sos robie z 1,5 porcji.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | Sliwka |