Hit! Kapsaicynowa dieta dla fanów ostrych przypraw!
DANUTA CAPIGA • dawno temuWiększość z nas próbowała już przynajmniej kilku diet i najczęściej żadna z nich nie dawała oczekiwanych rezultatów. Poznajcie sekrety diety opartej na kapsaicynie. Może to jest dieta odpowiednia dla was.
Większość z nas próbowała już przynajmniej kilku diet i najczęściej żadna z nich nie dawała oczekiwanych rezultatów. Poznajcie sekrety diety opartej na kapsaicynie. Może to jest dieta odpowiednia dla was.
Autorką diety kapsaicynowej jest amerykańska dietetyczka, która stworzyła ją według hasła –
jedz wszystko na co masz ochotę, pod warunkiem, że będzie ostro doprawione.
Sekret diety kapsaicynowej tkwi w odpowiednim sposobie doprawiania potraw bez względu czy są to mięsa, warzywa, zupy, a nawet desery. Główną rolę odgrywają przyprawy czerwone – papryka chili, papryka ostra, słodka, peperoni, a także curry, czarny pieprz. Największym atutem tych przypraw jest obecność kapsaicyny – organicznego związku chemicznego odpowiadającego za ostry, piekący smak. Kapsaicyna nie niszczy tkanek, ale je pobudza, odpowiada za redukcję tkanki tłuszczowej, rozgrzewa organizm i zmusza go do spalania kalorii. Wpływa też na zmniejszenie apetytu.
Oprócz przypraw czerwonych w diecie tej stosuje się również przyprawy żółte – kardamon, imbir, cynamon, które regulują trawienie i poprawiają krążenie oraz przyprawy zielone – mięta, tymianek, czosnek, szałwia, oregano, bazylia, które działają łagodząco na układ pokarmowy, wspomagają pracę jelit i żołądka.
Diety tej nie poleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym, osobom z nadciśnieniem, wrzodami żołądka czy chorą wątrobą. Dieta jest urozmaicona, ale nie możemy sobie pozwolić na bezkarne jedzenie wszystkiego i w dowolnych ilościach.
Kluczowe jest właściwe dopasowanie przypraw do potraw. Dietetyk układa jadłospis, aby był tak zbilansowany, by nie odczuwać głodu, ale też nie liczyć kalorii. W czasie diety powinno się też wypijać dużo płynów do każdego posiłku.
Dieta kapsaicynowa jest smaczna, łatwo dostępna, niedroga i świetnie smakuje. Każde danie doprawia się różnymi mieszankami przypraw, co pozwala na odkrycie nowych kulinarnych inspiracji. Dostarcza odpowiednią ilość witamin i mikroelementów. Jest bogata w owoce, warzywa, białko i produkty z wysoką zawartością błonnika.
Źródło: informacja prasowa Monika Paciorek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze