Składniki:
- 0,5 kg sera twarogowego (dwa razy mielony, lub kupiony do sernika),
- 4 jaja,
- 20 dag cukru,
- 12 dag masła,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- olejek waniliowy,
- tłuszcz i bułka tarta do formy,
- pół szklanki wiśni osączonych ze spirytusu.
Jak przyrządzić?
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać zmielony zer, nasępnie stopniowo masło, mąkę i zapach. Kiedy się dobrze wymiesza dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Na wąską formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką nałożyć trzy czwarte masy. Na to poukładać wiśnie (dokładnie osączone) i przykryć resztą masy serowej. Można posmarować wierzch białkiem. Piec ok 45 min, w temp 180-200 st.
Potrzebne przybory:
Jeśli mielisz ser, a nie kupujesz gotowy. to potrzebna maszynka i mikser i miska.
Jak podawać?
Musi ostygnąć w formie, potem na talerzyki i do tego resztki alkoholu z wiśni, jeśli jeszcze zostały.
Uwagi:
Wiśnie trzeba wydrylować (np 1 szklankę), wymieszać ze szklanką cukru pudru. Przełożyć do słoika i zalać spirytusem lub wódką. Muszą tak postać z tydzień lub dwa. Od czasu do czasu przemieszać. Wiśnie potem są pyszne same lub w serniku, a alkohol też się pewnie nie zmarnuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | katia |