Sk艂adniki:
CIASTO BISZKOPTOWE:
- 8 jajek
- 28 dkg cukru
- 16 dkg maki
- 4 dkg kakao
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
WKLADKA KOKOSOWA:
- 20 dkg wiorek kokosowych
- 5 bialek
- 1 szklanka cukru
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
MASA:
- 5 zoltek
- 1 cukier waniliowy
- 3 lyzki czubate maki
- 1 budyn smietankowy lub waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kostki masla
- 7 dkg cappuccino waniliowego
- 1/2 szklanki alkoholu (najlepiej czystej wodki)
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 2 lyzki masla
- 2 lyzki smietany
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki kakao
Jak przyrz膮dzi膰?
CIASTO BISZKOPTOWE:
Zoltka oddzielic od bialek. Ubic sztywna piane z bialek, pod koniec ubijania dodawac cukier po troszke i dalej ubijac. Nastepnie dodac wszystkie zoltka i dalej ubijac.
Wymieszac make razem z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Dodawac po troszke do ubitej piany i lekko lecz dokladnie mieszac lyzka - juz nie miksowac!
Gdy ciasto jest gotowe - wlac do blaszki wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni i do nagrzanego wstawic placek. Piec ok. 40 - 50 minut.
Nie zagladac do piekarnika przez pierwsze 20 min. pieczenia aby ciasto nie opadlo, dopiero po 20 minutach mozna zagladnac i sprawdzic czy sie ladnie rumieni. Jezeli nie to mozna delikatnie zwiekszyc temperature.
Po upieczeniu wylaczyc piekarnik i pozostawic ciasto w otwartym piekarniku jeszcze 10 min. Dopiero potem wyjac i odstawic do wystygniecia.
WKLADKA KOKOSOWA:
Ubic bialka na sztywna piane pod koniec ubijania dodac cukier i ubic razem. Nastepnie wsypac proszek do pieczenia i wiorka kokosowe i razem wymieszac.
Blaszke wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta.
Wlac mase. Wstawiac do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni az do zarumienienia .
MASA:
Do 1/2 szklanki mleka wsypac make, cukier waniliowy, budyn, dokladnie wymieszac.
Reszte mleka zagotowac, na gotujace sie wlac poprzednie mleko ze skladnikami i gotowac razem caly czas mieszajac az zrobi sie gesta masa budyniowa. Ostudzic.
Utrzec na puch maslo z cukrem, zoltkami i alkoholem.
Do tego dodawac po troszke wystudzona mase budyniowa i caly czas ucierac. Na koniec dodac cappuccino i wszystko razem dokladnie wymieszac.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Wszystkie skladniki wlac do rondelka. Mieszac na wolnym ogniu az sie rozpuszcza i dokladnie polacza.
NIE ZAGOTOWAC!
Placek biszkoptowy przekroic na dwie czesci.
W kolejnosci ukladac:
BISZKOPT - MASA - WKLADKA KOKOSOWA - MASA - BISZKOPT - POLEWA CZEKOLADOWA
Polewe na ciasto wylewac odrazu po rozpuszczeniu gdyz bardzo szybko zastyga.
Wstawic do lodowki aby stezalo.
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Duza prostokatna blaszka (najlepiej teflonowa),mikser, duza miska do ucierania, drewniana lyzka do mieszania.
Uwagi:
Jest to wspanialy, wielokrotnie wyprobowany placek.
Zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje.Mimo ze wymaga dosyc duzo pracy wart jest tego.Jezeli maja go jesc dzieci - mozna oczywiscie mase zrobic bez alkoholu. Rowniez bardzo dobrze smakuje.
Mozna rowniez udekorowac wiorkami kokosowymi.
Ja polewe czekoladowa robie zawsze z podwojnej porcji poniewaz z pojedynczej nie wystarcza na to ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Sliwka |