Składniki:
- 30 dkg mąki tortowej,
- 20 dkg mąki krupczatki,
- 0,5 paczki drożdży,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- 4-5 łyżek cukru,
- ok. 300 ml mleka,
- 5 dkg masła,
- 1-2 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- gęsty dżem lub marmolada,
- cukier puder,
- olej.
Jak przyrządzić?
1. rozrobić drożdże (drożdże+1łyżeczka cukru+trochę ciepłego mleka+1-2 łyżeczki mąki).2. mąkę wsypać do miski, na wierzch rozczyn, poczekać aż wyrośnie.3. roztopić masło, lekko zagrzać mleko.4. gdy drożdże wyrosną - dodać wszystkie składniki oprócz masła, zarobić drewnianą łyżką, ma być dosyć gęste. Najlepiej wyrabiać robotem 10 min (wtedy musi mieć taką gęstość, żeby mikser mógł pracować na najmniejszych obrotach).W czasie pracy miksera dodać masło.5. odstawić do wyrośnięcia - powinno "wychodzić" z pojemnika do miksowania.6. kłaść łyżką na stolnicę0(ok. 20 szt.).7. delikatnie nadziewać dżemem lub marmoladą i dokładnie zlepiać.8. gdy wyrosną - smażyć na małym ogniu na oleju.9. smarować lukrem zrobionym z cukru pudru z odrobiną mleka można dodać startą skórkę pomarańczową.
Uwagi:
Masło podnosi smak.Nie obtaczać dużą ilością mąki - bo będzie się paliła w oleju.Zlepiać dokładnie i kłaść stroną zlepioną do dołunie przyciskać i nie zgniatać formowanych pączków.Smażyć/kłaść do dołu najpierw górną stonę pączka, jednocześnie przykrywając naczynie z olejem szczelną przykrywką, przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Mika |