Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu (świderki, wstążki, muszelki lub inny),
- parówki cienkie - 6 szt.,
- kapusta kiszona - 20/30 dkg,
- cebula - 2 szt.,
- pieprz, sól, keczup.
Sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki mąki,
- 1 opakowanie sera żółtego (tartego lub w plasterkach).
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Na patelni przysmażyć pokrojone w plasterki parówki z cebulą (niezbyt mocno). Zawartośc patelni wymieszać z makaronem, doprawić solą, pieprzem i keczupem (wg upodobania). Wszystko dokładnie wymieszać.Kapustę kiszoną przepłukać kilka razy gorącą wodą.
Przygotować sos beszamelowy: wlać mleko oraz pozostałejego składniki do rondelka i zagotować. Nastepnie gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.W naczyniu żaroodpornym układać wastwami makaron, kapusta kiszona, sos beszamelowy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany obficie sosem beszamelowym.
Włożyć bez przykrycia do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 50 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Madziorek |