Składniki:
(Danie dla 4 osób!)
- 4 kawałki schabu,
- 25 dkg słoniny lub (boczku),v
- 1 spora cebulka,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 kostki masła,
- 3 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- olej,
- sos wg własnego uznania (ja robię w pieczeniowym z knora).
Jak przyrządzić?
Rozbijamy schab na dość duże kotlety, solimy i pieprzymy. Kroimy w cienkie paski sloninke, układamy ją na samym środku rozbitego kotleta, tak samo postępujemy z cebulką, ogórkiem i masełkiem. Zawijamy je dokładnie, aby nic nie wypadło spinamy wykałaczkami.jajka rozbijamy panierujemy kotlety w jajku i bułce tartej obsmażamy prużymy w wodzie z przyprawami aż do miękości mięsa ok.30 min.zaprawiamy sosem i śmietaną.
Uwagi:
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Również smaczne są z tradycyjnymi ziemniakami i surówką.Gorąco polecam, jeśli ktoś lubi coś innego niż zwykle.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | wazka44 |