Składniki:
Ryż (25dkg), marchewka szt. 2, pieczarki (15dkg), brokuły, piersi kurczaka szt. 2 (czyli szt. 4), bulion warzywno-rosołowy 2 litry (może być z kostek szt. 4 - Knorr, Winiary), masło (około 0,1-0,2 dkg), śmietana kremówka 36% (pół kubeczka), kieliszek brandy, majeranek, sól&pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchewkę, pieczarki i brokuły płuczemy w zimnej wodzie. Pierwszy ze składników obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarkom amputujemy nogi a kapelusze dzielimy na 8 części, brokuły zaś rozdzielamy na małe różyczki i odstawiamy na bok. Piersi kurczaka pluczemy pod bierzącą wodą, osuszamy i przykryte folią delikatnie rozbijamy na desce do krojenia. Tak przygotowane mięso dokładnie nacieramy majerankiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po czym odstawiamy na kilkanaśćie minut. Na patelni (najlepiej z wysokimi bokami) rozpuszczamy masełko. Gdy juz się sklaruje wrzucamy weń marchewkę oraz pieczarki i dusimy na średnim ogniu dopóty posiadany przez nie zapas wody ukaże się na dnie patelni. To jest znak, że już czas na brandy. Zestawiamy patelnie z ognia i dodajemy brandy. Wracamy do podgrzewania i dusimy przez około 1-2 minuty celem redukcji płynów przynajmniej o połowę. Nie pozostaję nam już nic tylko wsypać ryż i wymieszać ze składnikami znajdującymi się na patelni. Absorpcja płynów dokona się bardzo szybko dlatego nie zwlekając dodajemy około litr bulionu i gotujemy całość na wolnym ogniu mieszając kilkakrotnie. Jako, że ryż bardzo lubi pić, musimy cały czas czuwać aby mu przez pierwsze 15 minut nie brakowało bulionu. W ostatnim stadium przygotowania risotto dodajemy brokuły oraz pozostały bulion i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Gdy warzywa i ryż wydają się juz prawie gotowe zestawiamy patelnie z ognia i dodajemy śmietanę rozprowadzając ją równomiernie po całej patelni. Wieńczymy nasze dokonania co do risotto przyprawiając całe danie solą i pieprzem według własnych gustów. Aby nie dopuścić do utraty ciepła należy patelnie zabezpieczyć przykrywką. Piersi kurczaka grilujemy na elektrycznym grillu lub smażymy na patelni (wcześniej oliwiąc gril i patelnie oczywiście) przez maksymalnie 180 sekund (łącznie awers i rewers).
Potrzebne przybory:
Patelnia z przykrywką, naczynie na bulion, grill elektryczny lub druga patelnia, deska do krojenia, filiżanka do kawy.
Jak podawać?
Na płytkich talerzach (wcześniej ogrzanych), filiżanke do kawy napełaniamy po brzegi risotto, następnie plasujemy centralnie na talerzu i zsuwamy ryż tak aby zachował kszałt filiżanki. Na tak przygotowanym spodzie opieramy pierś z kurczaka w taki sposób aby jej końce wskazywały godz 10:30 i 16:30. Boki talerza garnirujemy majerankiem. Ot i danie gotowe. Smacznego życzę.
Uwagi:
UWAGA. Piersi mają być soczyste. Nie wolno doprowadzić aby stały się jak zelówka twarde i suche. Warzywka do risotto powinny być (szczególnie marchewka) pokrojone drobno. Przyspieszy to znacznie proces czasowy przygotowania risotto. Risotto jako podstawa tego dania musi być kremowe i wilgotne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Petrus |