Składniki:
- seler 1 szt. wielkości pięści,
- dwa-trzy jabłka twardsze, o winnym smaku (nie antonówki),
- kwaśna śmietana lub jogurt bio,
- cukier do smaku,
- tylko szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Obierz seler ze skórki jak najcieniej i zetrzyj go na tarce na najcieńsze wiórki, no ostatecznie na tarce do tarcia ziemniaków. Jabłka obierz ze skórki wykrój komorę nasienną i zetrzyj na tarce na duże wiórki. Wymieszaj seler i jabłka ze sobą.Aby nie "zardzewiały" szybko dodaj śmietankę lub jogurt. Osól szczyptą soli i dodaj cukier do smaku ale nie przesłodż.Wymieszaj. No i co? Pachnie i smakuje jak ananas?:-)
Potrzebne przybory:
Nożyk, tarka ze stali nierdzewnej!! salaterka, łyżka.
Jak podawać?
Jest zimna. Do mięsa.
Uwagi:
Przepis dedykuję Stafenii, mojej fascynacji...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | mąż |