Składniki:
- 1 kostka margaryny((np,Kasi),
- 5 dkg drożdży,
- 250 ml śmietanki 12%,
- 2 1/2 szkl. mąki,
- 1/2 kg jabłkek (najlepiej twardych),
- 1 cukier waniliowy,
- cukier pudek ok. 10 dkg.
Jak przyrządzić?
1)Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać -ugnieść, aż powstanie ciasto -gdyby ciasto kleiło się jeszcze do rąk dodać troche mąki(ale nie za dużo - żeby nie było twarde). Po wyrobieniu ciasto odłożyć.
2)W tym czasie obrać jabłka pokrioć w kostkę (dużą). Posypać cukrem waniliowym.
3) Ciasto podzielić i rozwałkować na grubość ok 0,3-0,4 mm pokroić w kwadraty ok. 10x10.
4) Na kwadraty nałozyć jabłka i składać tak jak koperty (tak aby na górze powstało połączenie-kopertki nie muszą być sklajone na bokach )wyłozyc na blaszkę wysmarowana tłuszczem.
5) Piec na złoty kolor w piekarniku o tem 180-200 St.
6)po wystydnieciu ciasteczka polukrować S M A C Z N E G O
Jak podawać?
Nie ma znaczenia.
Uwagi:
LUKIER: cukier puder zalać niewielką ilością wrzątku. Musi być gęsty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | IGA-P-N |