Sezamowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Sk艂adniki:

Produkty na ciasto:
- 1/2 kg maki,
- 5 zoltek,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 2 lyzki smietany.

Masa sezamowa:
- 20 dkg sezamu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 lyzki miodu,
- 1/2 sklanki cukru.

Masa z chalwa:
- 1 kostka margaryny,
- 15 dkg chalwy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka.

Jak przyrz膮dzi膰?

Z podanych produktow na ciasto: zagniesc ciasto, podzielic na 2 czesci. Jedna czesc ciasta wylozyc na blache i upiec, na druga czesc ciasta przygotowac mase sezamowa: z podanych skladnikow na mase sezamowa - to wszystko zagotowac, zeby masa byla zageszczona, gotowac ciagle mieszajac, ale tak zeby nie zrobil sie karmel, wiec nie za dluo gotowac. Te mase wylozyc na 2 czesc ciasta (surowego) i upiec. Pozostawic do ostygniecia ciasto samo i ciasto z masa sezamowa. W tym czasi przygotowac mase z chalwa: (z podanych skaldnikow na mase chalwowa) - wszystko gotowac do zgestnienia masy, ciagle mieszajac. Pozostawic do przestygniecia. Jak juz wszsytko ostygnie to mase chalwowa wykladamy na ciasto samo, na to kladziemy ciasto z masa sezamowa. Niestety ciasto musi postac do zupelnego zgestnienia a wrecz scisniecia sie masy chalwowej !

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudno艣膰艣redni
AutorAgama

Sezamowiec: Podobne przepisy

Powi膮zane Tematy