Składniki:
- żeberka,
- sos sojowy,
- papryka sproszkowana słodka,
- czosnek,
- miód,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz w ziarnkach,
- troszkę mąki.
Jak przyrządzić?
Żeberka należy umyć, pokroić na kawałki, posolić, natrzeć wyciśniętym czosnkiem (ilośc - do smaku - jadaję sporo), polać obficie sosem sojowym (należy uważać z proporcją sól - sos sosjowy ), polać strużką miodu, wymieszać dobrze żeby dokładnie mięso sie "oblepiło" miodem, następnie posypać papryką, przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Nastepnie wyjmować po kawalku miesa - obtaczac w mace - i obsmazac na dosc silnym ogniu z kazdej strony, przekladac obsmazone mieso do garnka, wlac tem tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody, dadac, listek - lub dwa, ziele i pieprz, mozna doalc jeszcze odrobinke sosu sojowego i dusic do miekkosci. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Agama |