Składniki:
- 2 duze paczki krakersów(zwykłe, słone),
- 4 łyżki maki ziemniaczaniej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- kubek masła roślinnego,
- 1 litr mleka,
- szkl. cukru,
- 1,5 cukru waniliowego,
- 250 g wiórków kokosowych białych.
Jak przyrządzić?
Więcej niż połowa mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać(najlepiej mikserem) z mąkami i żółtkami. Na gotujące się mleko z cukrami wlać rozrobione wcześniej zimne mleko i ugotować z tego budyń. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać masło roślinne(wcześniej wyjmujemy z lodówki, nie moze być zimne) i 150 g wiórków kokosowych, wymieszać na jednolitą masę.Na dużej blasze ułożyć warstwę krakersów, wylać masę budyniową, przykryć krakersami. Wierzch obsypać 100 resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki, jeść po 2-3 godzinach, wtedy jest najsmaczniejsze.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek.
Jak podawać?
Samo z kawą, tak samo jest super.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | kb |