Składniki:
- 1 ser biały w kształcie gomółki,
- oliwa,
- kimnek mielony,
- czosnek mielony,
- sól.
Jak przyrządzić?
Wyjmuję serek z folii, nacieram oliwą, ziołami i gruboziarnistą solą, obsypuję kminkiem. Na patelnię o grubym dnie sypię sól, prażę, zmniejszam ogień i układam ser w ziołach. Niech tak sobie podsycha (podpieka się) z godzinę. Trzeba dać wolniutki ogień, bo by się ser rozpuścił. Potem przekładam do takiej siatki, co się sprzedaje cebulę lub cytryny - i sobie wisi ze 3 dni.
A potem jest bajeczka ser. Super do piwka na jesienne chłodki:)
Potrzebne przybory:
Patelnia o grubym dnie (najlepiej żeberkowa).
Jak podawać?
W plastrach na dęsce pod piwko. Pasuje do zimnego, pasuje do gorącego z malinowym sokiem.Pyszności.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | waldi |