Składniki:
Ciasto:
- ok. 200g mąki,
- 2 jaja,
- szklanka piwa,
- łyżka startego żółtego sera,
- szklanka wody,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- tłuszcz do smarowania patelni i formy do zapiekania.
Nadzienie:
- 500 g szpinaku (używam mrożonego),
- 150 g szynki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sos:
- łyzeczka mąki,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżka startego żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Jaja, piwo, wodę i olej dokładnie wymieszać. Dodać starty ser i tyle mąki, by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. Patelnię mocno rozgrzać posmarować tłuszczem i smażyć placki na złocisty kolor. Rozmrozić szpinak w rondelku, dodać do smaku soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek i dusić to. Masło podsmażyć z mąką , rozprowadzić zimnym mlekiem ( jak na sos zasmażka) i dodać do szpinaku stale mieszając. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i jescze chwilke dusić.Naleśniki posmarować garszem. Rolobwać i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i gałką muszkatołową. Posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Potrzebne przybory:
Mikser albo tylko ubijaczka.
Jak podawać?
Koniecznie na gorąco.
Uwagi:
Można zrobić nadzienie bez szynki- też sa dobre.Polecam gorąco tę potrawę jest na prawdę pyszna.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Autor | graniac |