Naleśniki ze szpinakiem

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- ok. 200g mąki,
- 2 jaja,
- szklanka piwa,
- łyżka startego żółtego sera,
- szklanka wody,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- tłuszcz do smarowania patelni i formy do zapiekania.

Nadzienie:
- 500 g szpinaku (używam mrożonego),
- 150 g szynki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.

Sos:
- łyzeczka mąki,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżka startego żółtego sera.

Jak przyrządzić?

Jaja, piwo, wodę i olej dokładnie wymieszać. Dodać starty ser i tyle mąki, by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. Patelnię mocno rozgrzać posmarować tłuszczem i smażyć placki na złocisty kolor. Rozmrozić szpinak w rondelku, dodać do smaku soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek i dusić to. Masło podsmażyć z mąką , rozprowadzić zimnym mlekiem ( jak na sos zasmażka) i dodać do szpinaku stale mieszając. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i jescze chwilke dusić.Naleśniki posmarować garszem. Rolobwać i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i gałką muszkatołową. Posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Potrzebne przybory:

Mikser albo tylko ubijaczka.

Jak podawać?

Koniecznie na gorąco.

Uwagi:

Można zrobić nadzienie bez szynki- też sa dobre.Polecam gorąco tę potrawę jest na prawdę pyszna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje8 porcji
Autorgraniac

Naleśniki ze szpinakiem: Podobne przepisy

Naleśniki ze szpinakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy