Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa chinska (Kamis) do smaku,
- mrożonka chińska (np. Asia lub Hortex),
- 2 saszetki ryzu,
- szklanka bialego polslodkiego wina,
- ocet winny (2 lyzki),
- cukier (3 lyzki),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej.
Jak przyrządzić?
1. Przygotowania - warzywaGotujemy wode z lyzeczka soli, lyzka cukru i lyzka octu winnego. Do niej dodajemy mieszanke chinska i gotujemy przez okolo 7 minut. Odcedzamy i pozwalamy wystygnac na sitku.2. Przygotowania - ryzRyz gotujemy w wodzie z sola (nie za duzo soli). Nastepnie ryz z saszetek wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Naczynie (nie przykryte) wstawiamy do piekarnika na okolo 10 minut przy temperaturze okolo 125 stopni Celsiusza3. DanieKroimy piers z kurczaka na kostki, solimy pieprzymy i dodajemy przyprawy chinskiej (pol lyzeczki). Calosc podsmazamy lekko na woku. Po zmianie koloru miesa na jasniejszy zalewamy winem (szklanka), octem winnym (Lyzka), dodajemy 2 lyzeczki cukru (sol do smaku) i dodajemy gotowe warzywa. Przykrywamy i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia (i przez 3 minuty pozostawiamy na lekkim ogniu).
Potrzebne przybory:
Wok (moze byc jednak gleboka patelnia), sitko, naczynie zaroodporne.
Jak podawać?
Na lekko podgrzamym talerzu kadziemy ryz w formie pierscienia, w centrum dokladamy mieso z wazywami. Lekko polewamy ryz sosem z warzyw i miesa. Smacznego!
Uwagi:
Jako wino polecam biale polslodkie wino (np. Liebfrauenmilch).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Janopsik |