Składniki:
- 70 g biszkoptów drobno pokruszonych,
- 2 opak.serka homogenizowanego naturalnego(po 180 g),
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 jajka (białka i żółtka osobno),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 50 g startej gorzkiej czekolady,
- rodzynki,
- ew. rum do nasączenia biszkoptów i rodzynek.
Jak przyrządzić?
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru na puszystą masę. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru pudru. Odlać wodę(jeżeli się zgromadziła)z serków homo i utrzeć je z kawą.
Do utartych żółtek dodać kawowy serek, utrzeć, połączyć delikatnie z pianą z białek.Na dno salaterek wyłożyć połowę biszkoptów,można je lekko nasączyć alkoholem, włożyć połowę serka, posypać czekoladą. Znowy biszkopty,reszta serka, starta czekolada, rodzynki.
Na 20 minut włożyć do lodówki.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Uwagi:
Deser serowo-kawowy smakiem zbliżony jest do słynnego włoskiego deseru lecz jest mniej kaloryczny.Łatwy w wykonaniu i gotowy do spożycia po 20 minutach.
Polecam, na pewno zaspokoi niejedno wybredne podniebienie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Goga.W |