Słodkie inspiracje na Święta – znajdź je już dziś!
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowo magiczny czas. Nie ma drugich świąt w ciągu roku, na które większość z nas czekałaby z takim utęsknieniem. Pragniemy wówczas być z najbliższymi i dawać im szczęście. Zanim jednak zasiądziemy do świątecznego stołu, a następnie zanurkujemy pod choinkę w poszukiwaniu wymarzonych prezentów, musimy przygotować całą oprawę.
Na pewno przygotowywanie świątecznych potraw zawsze zostawiasz sobie na ostatnią chwilę, aby wszystko było świeże i pachnące. Możesz nieco poeksperymentować, aby zadziwić swoich gości słodkościami, jakich jeszcze nie mieli okazji próbować. Jak wiesz, wypieki są nieodłącznym elementem świąt. Jeśli chcesz, aby goście byli pod ogromnym wrażeniem tego, co przygotujesz, koniecznie musisz wprowadzić jakiś zaskakujący efekt nowości. W tym celu sięgnij po sprawdzone przepisy Nutelli i zostań bohaterką w swoim domu!
Mini tiramisu z choinką z Nutelli
Potrzebne składniki na tiramisu:
- 600 g kremu angielskiego
- 300 g śmietany do ubijania
- 300 g serka mascarpone
- 75 g cukru
- kilka kropli rumu lub marsali
- 400 g gotowych biszkoptów
- pół litra kawy
- 120 g kremu Nutella
- złote perełki do dekoracji
Potrzebne składniki na krem angielski:
- 500 g pełnotłustego mleka
- 8 żółtka jaj
- 120 g cukru
- 35 g skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 laska wanilii
Najpierw przygotowujemy krem angielski. W tym celu wyskrobujemy nasiona wanilii, dodajemy je do mleka i podgrzewamy w garnuszku. W osobnym naczyniu mieszamy żółtka, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Dolewamy stopniowo gorące mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie podgrzewamy, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie zaczynamy przygotowanie tiramisu. Ubijamy śmietanę z cukrem oraz serkiem mascarpone, dodajemy kilka kropli rumu. Łączymy całość ze schłodzonym kremem. Parzymy i studzimy kawę, a następnie moczymy w niej biszkopty.
Przygotowujemy osiem przezroczystych pucharków. Do każdego z nich wykładamy na spód odrobinę kremu. Na krem kładziemy biszkopty i przykrywamy następną warstwą kremu. W rękawie cukierniczym umieszczamy Nutellę i na każde tiramisu wyciskamy ją tworząc choinkę. Szczyt choinki dekorujemy złotą perełką.
Sernik z Nutellą
Potrzebne składniki:
- 75 g sera ricotta
- 75 g jogurtu greckiego
- 57 g cukru
- 19 g mąki chlebowej (Manitoba)
- 1 jajko
- 1 g soli
- ½ laski wanilii
- 75 g śmietany do ubijania
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 120 g Nutelli
Do przygotowania sernika potrzebujemy okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wykładamy na nią gotowe kruche ciasto (spód i brzegi formy), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Ubijamy jajko, dodajemy do niego ser ricotta, jogurt, cukier, przesiewamy mąkę, sól i dodajemy nasiona wanilii. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i dodajemy do masy sernikowej.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wylewamy na nie gotową masę. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 175 st. C. Wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru. Musimy uważać, aby nie trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo zrobi się suche. Aby sprawdzić, czy sernik jest wypieczony, robimy „tekst wykałaczki”. Czekamy aż sernik ostygnie i dekorujemy każdą jego część (wyjdzie 8 porcji) choinką narysowaną przy pomocy Nutelli.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze