Składniki:
- ziemniaki: ilość dowolna,
- cebula,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- ewentualnie jajka.
Jak przyrządzić?
Bbrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plastryi wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki lub w kostkę pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Całość przykrywamy i dusimy na dość dużym ogniu ,aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z jajkiem sadzonym i z zimnym kefirem lub jogurtem.
Jak podawać?
Na gorąco!
Uwagi:
Można też ziemniaki smażyć bez przykrycia będą wtedy bardziej chrupiące ale bardziej "suche".
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marmar |